середу, 2 лютого 2011 р.

Котра година (Selena+1)

Зет був великим диваком. Навіть на банальні питання він міг дати абсолютно неочікувану і, водночас, правильну відповідь.
Якось його запитали, котра година.
- Це дуже просто визначити! - глянув він на свій годинник. - Додайте чверть часу, що пройшов з півночі до цього моменту і половину часу, що залишився до наступної півночі - і отримаєте поточний час!

ЗАПИТАННЯ: Котра година?

4 коментарі:

  1. Зет был чудаком: невозможно правильно назвать время, располагая такими данными. Например, сейчас 12 часов дня. Четверть от этого времени -- 3 часа. До полуночи остаётся 12 часов. т.е. мы должны приплюсовать 6 часов. Получается 9 часов, что противоречит допущению. Так же и во всех других случаях (н., 4 часа дня -- получается 8, 6 часов утра -- 10.30 и так далее).

    ВідповістиВидалити
  2. Я передбачив, що хтось засумнівається у здібностях Зета, тому в умові спеціально зазанчив, що він дав "правильну відповідь" :-)
    А між тим розвязок існує і єдиний. До нього, до речі, можна дійти і вказаним Selen-ою способом, якщо помітити, що різниця в парах чисел змінюється лінійно, а, отже, колись та й дійде до 0. Але є й інші способи, які дозволяють визначити час не "колись", а майже одразу ;-)

    ВідповістиВидалити
  3. Мда, пришлось пересчитать.
    "Другие способы", мне, как не-математику, недоступны, однако результат "методом вольного допущения" тоже получился. Ответ: 9 часов 36 минут. Четверть этого времени -- 2.24, половина оставшегося до полуночи времени -- 7.12, сумма равна 9.36. Зет таки прав :)

    ВідповістиВидалити
  4. Оскільки "інші способи" ніхто не запропонував, всі бали отримує Selena, так як результат вірний.
    Selena +1 бал!

    ВідповістиВидалити