четвер, 24 лютого 2011 р.

Гільйотина (Jane+0.5,Selena+0.5)

Досить поширена думка, що винахідника гільойтини (яка, до речі, отримала назву від його імені) на ній же і стартили. Однак, це не так. Що могло стати причиною появи цього міфу?

4 коментарі:

  1. Доктор Гільотен має до машини смерті той стосунок, що запропонував у тодішньому уряді Франції її як новий, демократичний і гуманний спосіб страти людини. Він не винаходив гільотину, а лише вдосконалив її, та й то за допомогою групи осіб. Однак, ведучи активне політичне життя, будучи близьким другом Марата і Робеспьєра, не міг навіть і запідозрити, що хтось із його друзів чи й він сам може стати "коханцем мадам Гільотен" (так прозвали машину парижани, і з-поміж усіх інших назв прижилася саме ця). Під час революційних подій доктора Гільотена арештували за доносом, і мабуть, таки б стратили на його ж гуманній машині, однак історія розпорядилася інакше: був страчений Робеспьєр, злодійськи вбитий Марат, а нашого героя випустили. однак саме цей епізод з "майже стратою" міг послужити джерелом наступної міфізації. До того ж прізвище Гільотени зникло -- родина змінила його, що також могло наводити на думку, що рід обірвався, а носій прізвища страчений. Він залишив політику і бурхливе революційне життя, і помер від хвороби у 1814 році. Страта за допомогою гільотини стала у Франції такою банальною річчю -- під час революції на ній було страчено близько 18 тис.осіб, але факт (нехай і вигаданий) страти на гільотині її винахідника вражав і наводив страх, що власне й потрібно було під час масового ревтерору.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже змістовна відповідь. І все ж, на появу міфу вплинуло щось більше, ніж "майже страта": справжня страта таки мала місце і саме вона викликала думку, що покарано саме хрещеного батька "мадам". Але чому так могли подумати?

    ВідповістиВидалити
  3. Насправді стратили його тезку з іншого міста.

    ВідповістиВидалити
  4. Думаю, ніхто не заперечуватиме, якщо розділити бал між обома відповідачами - друга відповідь точна, а перша слугує потужним історичним фундаментом другої і надає одну з досить переконливих альтернативних версій.
    Selena +0.5 балів!
    Jane +0.5 балів!

    ВідповістиВидалити