неділю, 9 січня 2011 р.

Розминка: інваліди-театрали (Lokki+1)

От, перший пост-загадка. Про високе, про Театр :-)

В одному містечку є театр, який знаходитсья на березі річки. Через річку до нього веде підвісний місток, не так старий, як древній, тому одночасно може витримати не більше двох людей.
Якось чотири інваліди вирішили зробити собі свято і сходити на виставу. До мостика вони дійшли успішно, але потім зявилася проблема - було вже темно, а в них один ліхтарик на всіх. А в театрі вже дзвенить перший дзвоник.

ЗАДАЧА: придумати, як інвалідам перейти за найменший час, якщо вони можуть ходити не більше, ніж по двоє і тільки з ліхтариком. Причому, один проходить місток за 1 хв, другий - за 2, третій - за 5, а четвертий - за 10.

Правила гри

VEPALKA - гра для тих, хто любить вирішувати нестандратні завдання з використанням інтелекту, ерудиції та почуття гумору.
Суть гри полягає в наступному: будь-хто з учасників може публікувати загадки, головоломки, логічні задачки і т. п. та розгадувати загадки інших, заробляючи бали за правильні відповіді. 1 числа кожного місяця відбувається визначення авторів, що чимось відзначилися, а також тих, хто зайняв перші місця у рейтингу розгаданих задачок - VEPALKA І, ІІ,і ІІІ ступеня :),

Діють такі правила:
1. Автори пишуть умову кожної задачі в ОКРЕМІЙ публікації.
2. Діалог розгадувачів та автора, у тому числі відповіді на задачу та повідомлення про їх правильність/неправильність пишуться у коментарях до ВІДПОВІДНОЇ публікації.
3. Автор зобовязаний знати ТОЧНУ відповідь на кожну свою задачу і вміти її ОБҐРУНТУВАТИ.
4. Автор не має права розгадувати СВОЮ задачу і отримувати за неї бали.
5. Розгадувач, що ПЕРШИМ дав правильну відповідь на задачу, отримує +1 бал, якщо не обумовлено інше (див. п.6, 7).
6. Автор має право нараховувати ДОЛІ балів за різні частини відповіді на свою задачку, але їх сума не може перевищувати 1 бал. Чи розбивати 1 бал на долі автор вирішує на свій розсуд.
7. Автор має право вимагати від розгадувача ПОЯСНИТИ відповідь і нараховувати бал тільки якщо пояснення адекватне.
8. Автор оголошує переможця (відповідним записом у коментарі або назві задачки) не раніше, ніж на НАСТУПНУ добу після отримання вірної відповіді.

Рекомендації авторам (не обов'язкові, але бажані):
* Оскільки всі розгадувачі мають доступ до інтернету, прохання: перед публікацією зробити хоча б одну просту перевірку на те, що відповідь не висвітиться в першому ж десятку посилань в гуглі
* Задачку взяту звідкись краще переказати своїми словами або, принаймні, замінити окремі факти
* Більшість користувачів заходять на ресурс між 19.00 і 21.00, тому бажано публікувати задачі саме о цій порі

Рекомендації розгадувачам
* Не соромитися давати відповіді на задачі, навіть якщо ви не впевнені у їх правильності - за неправильні результати бали не знімаються
* Проглядати не лише нерозгадані задачі, але й розгадані іншими, оскільки нерідко трапляється, що розв'язання однієї задачі дає ключ до розв'язання іншої
* Намагатися не лише розгадувати задачки інших, але й публікувати власні

Наведені правила та рекомендації не є введеними раз і назавжди, тому всі пропозиції вітаються, пишіть їх в коментарях до цього посту.