понеділок, 10 січня 2011 р.

Стара-стара історія (Selena+1)

У старому-старому домі, за старими-старими дверима є старий-старий коридор. У кінці цього старого-старого коридора, є стара-стара арка, за якою вниз спускаютсья старі-старі сходи. Внизу старих-старих сходів є ще одні старі-старі двері. За дверима починається ще один старий-старий коридор, який іде буковою П, в кінці впираючись у стару-стару кімнату. У цій старій-старій кімнаті без жодного старого-старого вікна, на старій-старій стіні висять три старі-старі лампочки. Стару-стару проводку до лампочок вели старі-старі маразматики, тому всі три старі-старі вимикачі знаходяться біля старих-старих дверей на вході в старий-старий будинок.

ЗАДАЧА: як молодому-молодому електрику перевірити який старий-старий вимикач відповідає якій старій-старій лампочці, якщо стара-стара господарка дуже не любить шум і дозволяє йому пройтися старим-старим коридором лише один раз туди і назад, а себе ввжає занадто старою-старою щоб хоч чимось йому допомогти.

P.S. Не зважаючи на те, що проводка, лампочки і вимикачі старі-старі, все ще працює.

Наркоманська (Lokki+1)

Перед Вами п'ять коробочoк: бiла, чoрна, червона, синя та зелена. Також є по дві таблетки для кожного з кольорів. У кожній коробочці лежить по дві таблетки, причому кольори коробочок і таблеток можуть и не співпадати.
Додатково відомо, що:

1. Жодна таблетка не лежить у коробочці того ж кольору, що й вона сама;
2. У червоній коробочці немає синіх таблеток;
3. З чотирьох таблеток у коробочках ахроматичних кольорів (тобто білій та чорній) одина червона і одна зелена;
4. У чорній коробочці лежать лише таблетки синього і(або) зеленого кольорів;
5. В одній з коробочок лежить одна біла і одна синя таблетки;
6. У синій коробочці знаходиться одна чорна таблетка.

Таблетки яких кольорів лежать у кожній з коробочок?

Особливі дні (Lokki+1)

Як відомо, у календарі є дні різні. Їх можна нумерувати за числами у місяці, за розташуванням у тижні, за якимись святами та традиціями чи ще якось. Задача для ерудитів: назвати такі пять днів, що йдуть один за одним, не використовуючи чисел (наприклад, 1, 2, 3,..) та назв днів тиждня (наприклад, понеділок, вівторок, середа...).

Два числа (Victor+1)

Назовите два числа, у которых количество цифр равно количеству букв, составляющих название каждого из этих чисел.

Древньоруська (Lokki+1)

Хто читав "Повість временних літ" або "Слово про полк Ігорів", мабуть, легко розгадає цю задачку. Але навіть іншим, не позбавленим логічного мислення та загальних знань з історії, вона буде не важка.
Отже, під час одного з походів руської дружини на половців княже військо стало табором неподалік від порогів на Дніпрі (район сучасного Запоріжжя). Рано вранці один з воїнів нічної варти підбіг до князя і повідомив, що цієї ночі бачив сон, що зранку з північно-східного боку на русинів нападуть кочівники. Князь лише посміявся, але трохи подумавши, посилив охорону з того боку, а через кілька годин кочівники дійсно напали, як і оповідав вартовий. Звісно, руські воїни, підготовлені до атаки, легко її відбили і швидко перейшли у наступ, розпочавши переможний похід дикими степами на схід. А надвечір князь наказав заарештувати провидця. Чому він так вчинив?

Хіміки-художники (Selena+1)

Жили два студента-хіміка. Один був нормальний, а другий помішаний на сучасному живописі. Спершу він малював дерева, машини, там собачок і конячок різних, а потім зрозумів, що треба знайти свою унікальну нішу.
Перша його картина в новому напрямку називалася "61 атом аргону". Через пару днів, натхненний спогляданням свого первістка він намалював "52 атоми берилію". Далі один за одним пішли "63 атоми вольфраму" і "94 атоми германію". Але потім він втомився і накалякав всього "46 атомів диспрозію". Друзі його не розуміли, художника долала втома і він намалював ще одну, останню картину, де опустився, як ніколи. Як називалося це полотно?

Химики-любители (Victor+1)

Это слово одновременно обозначает: химический элемент, оксиды которого токсичны и поэтому "во время оно" часто использовались в качестве отравы; мужское имя (распространенное во Франции, а с добавлением окончания встречается в России и Украине); широко известное просторечное слово-синоним можно назвать "кошачьей радостью". Назовите этот химический элемент.

Задачка на разминку (Selena+1)

Он, сам по себе, ничего не значит.

Я, один, значу очень мало.

Зато мы вместе значим в десять раз больше, чем Я.

Вопрос: кто Он, и кто Я?


Задача з тракторами (Lokki+1, Selena+1)

А тепер задача поскладніше. Правда, Fess тут у привілейованому становищі, але може хтось зможе швидше :-)

ЗАДАЧА: Скільки тракторів можна зібрати, маючи 98 маленьких коліс, 122 великих коліс і 78 рулів?