пʼятницю, 4 лютого 2011 р.

Перейменування міст (Selena+1)

У перші десятиліття радянської влади активно йшла боротьба проти пережитків царських часів. Не обійшла вона стороною і старі назви міст. Так Єлизаветград став Кіровоградом, Катеринослав - Дніпропетровськом, Олександрівськ - Запоріжжям. А чому не було перейменовано Миколаїв?

4 коментарі:

  1. Шановний авторе! Перед тим, як писати завдання, переконайтеся у правильності інформації. По-перше, Єлизаветград став Зиновьєвськом (1934-1939), потім містом Кірово (34-39 рр.), а потім вже Кіровоградом (з 39 р.); а по-друге, місто Миколаїв було перейменоване на Вірноленінськ (1927-1932рр.). При тому не зазнали змін назви міст Павлоград (названий на честь Павла І) і Павлодар (Казахстан, названий на честь великого князя Павла Олександровича). Чіткої відповіді, чому одні міста було перейменовано, а інші-- ні, мабуть, не існує. Можна висунути гіпотезу, що нові правителі (незалежно від того, де і коли це відбувається) просто прагнуть продемонструвати свою до влади причетність: адже називання -- акт сакральний, назвати означає символічно привласнити (тобто відбувається самоманіфестація влади через глобальну переномінацію). А боротьба проти пережитків -- це зручна форма для пояснення масам.
    Тепер мене особисто більше мучить питання, чому ж таки не перейменували деякі міста, або повернули стару назву, як тому ж Миколаїву? Хоча розгадку, напевне, варто шукати в тогочасних постановах ЦК КПСС, що відображували досить "хвилясту" лінію політики партії 30-х років...

    ВідповістиВидалити
  2. Моя задача цілком коректна. Я ж не питав про те, чому взагалі одні міста перейменували, а інші - ні. Було названо чотири конкретні міста, і вони не суперечать умовам моєї задачі :-)
    До речі, Миколаїв справді хотіли перейменувати у Вірноленінськ, але нову назву так і не затвердили. Знайшовши відповідь на моє питання, ви зрозумієте і цю таємницю ;-)

    ВідповістиВидалити
  3. Добре, перепрошую! Нехай Вірноленінськ існував тільки за документацією, а не в "побутовому" вжитку, на цьому й зійдемося :)
    А щодо історичних фактів, то вони такі: дані міста були перейменовані через те, що вони мали стати великими адміністративними центрами і залишити колишні назви не випадало з ідеологічних міркувань. Єлизаветград чітко асоціюється з імператрицею Єлизаветою, під час правління якої був заснований (щоб не твердили деякі історики про назву міста що нібито походить від імені святої, але підозра на її величність все одно виникає). Те саме стосується Катеринослава (Катерина 2) і Олександрівська (названий на честь князя Олександра Голіцина або князя Олександра Румянцева). Всі три міста улягли одній номінативній тенденції, оскільки засновані в один період історії -- колонізації й заселення південних земель Російської імперії. А от саме Миколаїв названо аж ніяк не в честь когось з "високих" осіб, а на честь перемоги російських військ в 1788 р. під час взяття Очакова, що збіглося з днем Святого Миколая. Тому, напевне, його й не перейменували.

    ВідповістиВидалити
  4. Вірю-вірю :-)
    Просто я очікував відповідь з одного речення, а не ціле дослідження :-)
    Selena +1 бал!

    ВідповістиВидалити