понеділок, 10 січня 2011 р.

Стара-стара історія (Selena+1)

У старому-старому домі, за старими-старими дверима є старий-старий коридор. У кінці цього старого-старого коридора, є стара-стара арка, за якою вниз спускаютсья старі-старі сходи. Внизу старих-старих сходів є ще одні старі-старі двері. За дверима починається ще один старий-старий коридор, який іде буковою П, в кінці впираючись у стару-стару кімнату. У цій старій-старій кімнаті без жодного старого-старого вікна, на старій-старій стіні висять три старі-старі лампочки. Стару-стару проводку до лампочок вели старі-старі маразматики, тому всі три старі-старі вимикачі знаходяться біля старих-старих дверей на вході в старий-старий будинок.

ЗАДАЧА: як молодому-молодому електрику перевірити який старий-старий вимикач відповідає якій старій-старій лампочці, якщо стара-стара господарка дуже не любить шум і дозволяє йому пройтися старим-старим коридором лише один раз туди і назад, а себе ввжає занадто старою-старою щоб хоч чимось йому допомогти.

P.S. Не зважаючи на те, що проводка, лампочки і вимикачі старі-старі, все ще працює.

6 коментарів:

  1. идиотский мысля, но я бы делал так
    1-2 =1 лампочка (включить)
    3-4 =2 лампочка (выключить, контакт 1 на рубильнике примотать к контакту 3)
    5-6 =3 лампочка (выключить и нетрогать)
    алгоритм : зашли, 1 лампочка горит, выкрутить ее и остальные, замыкая контакты 1 или 2 с 3-6 добится еще одной горящей лампочки, тоесть собрать цепь 1(3)-2 и определить 2 рубильник

    ВідповістиВидалити
  2. В реальній ситуації, думаю, це би спрацювало :-)
    Але тут задача дещо штучна, треба просто перевірити, який вимикач відповідає якій лампочці, пройтися тільки раз туди і назад, нічого не розкручувати.
    А про складання електричних схем, до речі, теж можна підкинути кілька задачок ;-)

    ВідповістиВидалити
  3. А лампочки можно бить и выкручивать?

    ВідповістиВидалити
  4. Ні, нічого не можна ні ламати, ні крутити, ні паяти. От, в таких жорстких обмеженнях часом доводиться працювати :-)

    ВідповістиВидалити
  5. Думаю, що молодому-молодому електрику треба ввімкнути, наприклад, перший вмикач (хоча не принципово, який, головне його запамятати), почекати певний час (хвилин із 5-10 для певності), потім вимкнути, одразу ввімкнути другий, а третій залишити вимкненим. Пройтися швиденько до потрібної кімнати і помацати дві вимкнені лампочки: та, яка нагрілася, буде співвідносна із першим вимикачем, ввімкнена -- із включеним, вимкнена холодна -- із тим,що не вмикався взагалі.

    ВідповістиВидалити
  6. За злам стереотипу (що лампочка може бути тільки двох станів) Selena +1 бал!

    ВідповістиВидалити